Wat is informatiever: marktprijzen of kapitaalratio’s?

De speeches van Andrew Haldane, directeur van de afdeling financiele stabiliteit bij de Bank of England zijn altijd analytisch, helder en provocatief. In zijn nieuwste speech voor de American Association in Denver praat hij over de rol van marktdiscipline. Veel economen geloven sinds de crisis dat marktdiscipline, de zogeheten derde pilaar van Basel II, niet werkt.  De focus van Basel III ligt daarom op strengere kapitaaleisen.  Maar Haldane heeft zijn twijfels bij de informatiewaarde van kapitaaleisen en denkt dat marktinformatie wel eens beter zou kunnen presteren. Hij illustreert dit met twee prachtige plaatjes. Het eerste plaatje laat de onzekerheid over kapitaalvereisten zien, leuk want een zeer weinig benadrukt aspect van deze maatstaf voor de gezondheid van banken

Het tweede plaatje laat zien hoe de kapitaalratios en de marktwaarde van 33 grote internationale banken reageerden op de crisis. Haldane verdeelt de banken in ‘crisis’ banken (die steun hebben ontvangen, failliet zijn gegaan, of zijn overgenomen) en ‘no crisis’ banken. Waar kapitaalratios nauwelijks variatie laten zien (en al helemaal geen verschil tussen probleembanken en gezonde banken), laten marktprijzen een duidelijk verschil zien.

Maar het wordt nog leuker. Haldane gaat ook na hoe vaak je op basis van deze gegevens banken onterecht als gezond (een type I fout) en onterecht als probleembank (een type II fout) classificeert. Dan wordt het verschil tussen marktprijzen en kapitaalratios pas echt duidelijk. Waar op basis van kapitaalsvereisten de foutpercentages voor type I en type II fouten respectievelijk 50% en 43% zijn, zijn deze percentages op basis van marktwaarde respectievelijk 10% en 11%!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s