Too-big-to-fail, maar niet too-big-to-resolve

Too-big-to-fail is niet hetzelfde als too-big-to-resolve. Met andere woorden, een bank waarvan het plotselinge faillissement de stabiliteit van het financiele systeem kan bedreigen, kan de toezichthouder toch op een beheerste manier ontmantelen. Dat betoogt de Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC),  de beheerder van het Amerikaanse depositogarantiefonds in een onlangs verschenen artikel.

De toezichthouder beschrijft daarin hoe Lehman Brothers onder de nieuwe Dodd-Frank wetgeving ontmanteld had kunnen worden. Alleen al de beschrijving van wat vooraf ging aan het faillissement is verplichte kost voor iedereen die nadenkt over regulering van de financiële sector in Nederland. Hier kun je lezen wat Lehman Brothers allemaal geprobeerd heeft voordat het failliet ging en waarom deze pogingen mislukten: aandeelhouders weigerden nieuw kapitaal uit te geven omdat dat te duur zou zijn, het overnamebod van concurrerende banken werd te laag gevonden, en de bankdirectie leefde in de veronderstelling dat de overheid uiteindelijk toch bij zal springen om een faillissement te voorkomen. Allemaal zo uit het boekje ‘herkapitaliseren voor dummies’.

Een belangrijk punt van de FDIC is dat de dreiging van ontmanteling het management van Lehman sterk onder druk gezet om wel tijdig een oplossing te zoeken en de accepteren. Daarnaast stelt de FDIC dat ze onder de nieuwe Dodd-Frank wetgeving eerder informatie had gehad over de gezondheid van Lehman en daarnaast over de mogelijkheid zuo beschikken om cruciale onderdelen van Lehman overeind te houden terwijl een mogelijke koper werd gezocht.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s