Wanneer groeit krediet te snel?

Het nieuwste Overzicht Financiële Stabiliteit van de Nederlandsche Bank bevat veel interessante informatie. Bijzonder intrigerend vind ik het plaatje dat de kredietgroei in Nederland ten opzichte van het BBP weergeeft. Krediet als percentage van het BBP nam toe van ongeveer 130% in 1990 naar rond de 160% in 2000 en steeg vervolgens naar ruim 220% in 2010.

Het plaatje is intrigerend om twee redenen. Ten eerste maakt het duidelijk dat krediet sinds de jaren negentig met ongeveer 100% BBP is toegenomen. We zijn de jaarproductie van Nederland erbij gaan lenen. Ten tweede vormt het een belangrijk element in de nieuwe BIS III regels die voorschrijven hoeveel eigen vermogen banken moeten aanhouden. Die nieuwe regels bevatten namenlijk het concept ‘contracyclische kapitaalbuffers’, dat is gekoppeld aan bovenstaand plaatje. Als de kredietgroei boven de trend ligt (de rode lijn in het plaatje) moeten banken meer eigen vermogen aanhouden. Dit roept echter de volgende vraag op: waarom is er eigenlijk een trendgroei en groeit de hoeveelheid krediet niet gewoon mee met de economie?

De idee achter een trendgroei is dat technologische vooruitgang ervoor zorgt dat fricties in financiële markten kleiner worden. Banken zijn bijvoorbeeld beter in staat de klanten aan wie ze geld lenen in de gaten te houden. Daardoor neemt de kans af dat ze geld lenen aan risicovolle bedrijven en kunnen ze leningen verstrekken. Dat is dan efficiënt. Maar misschien zijn banken ook beter in staat om te profiteren van overheidssubsidies op schuld, waardoor ze meer gaan uitlenen. Maar dat is niet efficiënt. En misschien zijn er nog wel meer inefficienties. Een trendgroei hoeft dus niet de juiste trendgroei te zijn. De hamvraag is dus: wat is de juiste trendgroei, dat wil zeggen na aftrek van eventuele overmatige groei? De BIS probeert hier wel wat mee te doen (een lange periode nemen en ingewikkelde econometrische schattingsmethoden), maar uiteindelijk trekt zij zich als een soort Baron van Münchhausen aan de eigen haren uit het moeras. Bij gebrek aan beter is dat begrijpelijk. Maar we zullen beter moeten snappen wanneer krediet te snel groeit.

Advertisements

One thought on “Wanneer groeit krediet te snel?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s