De groei van krediet en informatietechnologie

In een eerder post noemde ik technologische vooruitgang als een reden waarom krediet als percentage van het BNP groeit. Stanford econoom Jonathan Levin, die onlangs de John Bates Clarke Medaille won,  onderzoekt in één van zijn artikelen  wat voor invloed informatietechnologie heeft op de leningen die consumenten krijgen voor auto’s. Hij laat zien dat informatietechnologie bedrijven in staat stelt om betere beslissingen te nemen wie hoeveel krediet krijgt.

Informatietechnologie heeft het mogelijk gemaakt om de kredietwaardigheid van consumenten te beoordelen aan de hand van ingewikkelde modellen. Deze zogeheten credit scoring modellen voorspellen aan de hand van allerlei karakteristieken hoe groot de kans is dat een potentiële klant zijn lening niet terugbetaalt. Levin laat zien dat credit scoring ervoor heeft gezorgd dat minder kredietwaardige consumenten een groter deel van hun auto zelf moeten betalen. Dat zorgt ervoor dat ze beter hun best zullen doen om hun lening af te betalen. Kredietwaardige consumenten kregen daarentegen hogere leningen. Voor de komst van deze modellen konden bedrijven slechte en goede risico’s veel minder goed van elkaar onderscheiden. Het gevolg is zichtbaar in onderstaand plaatje: hogere winsten voor de financiële bedrijven die dergelijke leningen verstrekken.

De vraag is nu of ook de hoeveelheid krediet is toegenomen. Het ligt voor de hand, maar het paper laat dit jammer genoeg niet zien. Om de anonimiteit van de bedrijven te garanderen die gegevens hebben verstrekt, laat het artikel geen absolute aantallen leningen zien waardoor het effect op de hoeveelheid krediet in het midden blijft.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s