Hoeveel bespaart een hogere eigen bijdrage in de zorg?

Een eigen bijdrage kan helpen om de stijgende kosten van zorg in te perken. Mensen gaan minder zorg consumeren als ze daar zelf meer voor moeten betalen. Maar hoe groot is het effect van een hoger eigen risico op de zorguitgaven eigenlijk?

In dit paper  gebruikt een aantal Amerikaanse economen een unieke set gegevens om die vraag  te beantwoorden.  Ze krijgen alle zorggegevens van de werknemers van Alcoa, een groot Amerikaans bedrijf. Het bedrijf biedt zijn werknemers een zorgverzekering aan en geeft ze de mogelijkheid uit verschillende contracten te kiezen. Bijvoorbeeld een dure verzekering die alle zorg volledig vergoedt en een goedkopere verzekering die slechts een deel van de gemaakte kosten vergoedt.

Ze vinden dat een stijging van de gemiddelde eigen bijdrage van 13%  naar 28%  leidt tot een daling van de gemiddelde zorguitgaven van 5200 dollar naar ongeveer 4600 dollar. Dat is een daling met iets meer dan tien procent, een fors effect dus en in lijn met de orde van grootte die andere studies vinden, zie bijvoorbeeld dit paper voor een andere recente publicatie over dit onderwerp. 

Daarnaast laten ze nog iets anders zien.  Stel je biedt consumenten twee contracten aan. Een met een eigen bijdrage en een zonder een eigen bijdrage, waarna je de verzekering zonder eigen bijdrage steeds duurder maakt. Naarmate het alternatief voor het contract zonder eigen bijdrage minder aantrekkelijk wordt, groeit het aantal mensen dat het contract met eigen risico kiest. Maar zij die het eerst een contract met een eigen risico kiezen, zijn degene die het minst geneigd zijn teveel zorg te consumeren. Terwijl degene die het meest geneigd zijn tot ‘overconsumptie’  een contract zonder eigen risico. Dit betekent dat naarmate meer mensen een eigen risico kiest, de gemiddelde besparingen per persoon toenemen (in hun analyse van 131 dollar per verzekerde als maar 10% een eigen bijdrage kiest, naar 348 dollar als iedereen deelneemt). Een verplicht eigen risico heeft volgens deze analyse dus een veel groter effect dan een vrijwillig eigen risico.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s