Meer eigen vermogen: the battle continues

De strijd van banken tegen hogere kapitaalseisen duurt voort. Amerikaanse banken zullen volgens een recent bericht in Reuters vier argumenten gebruiken:

  1. Holding capital hostage will hurt the struggling economy because it will mean fewer loans at a time when lending is already depressed.
  2. Requiring massive capital buffers is an admission by regulators that last year’s Dodd-Frank financial reform law does not accomplish its goal of reducing risk.
  3. If banks have to hold on to capital instead of making loans, borrowers will turn to the “shadow banking sector” that has little to no oversight.
  4. Tough U.S. standards will hobble banks against international competitors, making the United States a less desirable place to do business.

In een notendop: meer eigen vermogen zorgt voor minder leningen en dus lagere groei en hogere eisen dan andere landen,  het benadeelt de ‘eigen’ financiële sector wat ook schadelijk is voor de economie, en financiële instellingen zullen er in slagen regulering te ontduiken. In een open brief aan de board van JPMorgan, waarvan de CEO Jamie Dimon een verklaard tegenstander is van hogere kapitaalvereisten, legt professor Anat Admati nog eens uit waarom meer eigen vermogen niet schadelijk is voor de economie. De overgebleven argumenten zijn sterker, waarbij het tweede argument meer hout snijdt dan het eerste. Want als buitenlandse banken goedkoper zijn dan de binnenlandse, dan stappen klanten gewoon over naar die buitenlandse banken. Jammer voor de binnenlandse banken, maar niet voor de klanten. En het gaat nu juist om het belang van de klant. Wat betreft het laatste argument: als financiële instellingen regulering gemakkelijk kunnen omzeilen door uit te wijken naar schaduwbankieren, kan het zo zijn dat hogere kapitaalseisen systeemrisico vergroten. Dat is dus een echt probleem. Maar dan moet er misschien grover geschut aan te pas komen om systeemrisico in te dammen en het is de vraag of banken daar blij van worden.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s