Het verschuivende aanbod van AAA investeringen

Volgens FT alphaville is onderstaande figuur momenteel het belangrijkste plaatje in de wereld. En ze hebben gelijk, maar niet vanwege de redenen die ze noemen. 

Laat ik eerst vertellen wat er te zien is. De figuur komt uit dit paper van de BIS en geeft weer hoeveel AAA rated fixed income producten er uitgegeven worden. Dat zijn veilige financiele producten die jaarlijks of maandelijk een vast bedrag uitkeren. Denk bijvoorbeeld aan staatsobligaties, bedrijfsleningen of gesecuritiseerde hypotheken. De figuur laat zien dat de rol van gesecuritiseerde leningen is overgenomen door overheidsobligaties

Wat vertelt dit plaatje? Het laat een groeiende vraag naar liquide investeringen zien. Tot 2008 leken gesecuritiseerde leningen leken hier in te kunnen voorzien. Deze bleken echter niet bestand tegen gecorreleerde risico’s (met als gevolg de Grote Recessie). De afname in aanbod is overgenomen door overheidsobligaties (het blauwe stuk) en bedrijfobligaties (het gele stuk). Is dit goed of slecht? Een verhaal zou kunnen zijn dat bedrijven veiliger zijn geworden, bijvoorbeeld doordat ze meer eigen vermogen zijn gaan aanhouden en minder risicovolle investeringen zijn aangegaan, terwijl overheden een nog onbenut potentieel voor schuldpapier met een laag risico hebben aangeboord. Dan is er niks aan de hand.  Een ander verhaal zou kunnen zijn dat waar eerst gesecuritiseerde leningen verkeerd geprijsd waren , nu overheidsleningen verkeerd geprijsd zijn. Dan zien we hier een nieuwe probleem. Dat lijkt de suggestie in de post op FT Alphaville. Maar eigenlijk weten we het gewoon niet.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s