Synthetische Eurobonds – goed idee?

Een interessant nieuw voorstel in de rij Eurobonds van Thorsten Beck, Harald Uhlig en Wolf Wagner. Richt een Special Purpose Vehicle op, laat dat overheidsobligaties opkopen en verkoop die obligaties aan banken. Op die manier doorbreek je namelijk de verstikkende omhelzing van banken en landen. Als Griekenland failliet gaat zijn de verliezen bij Franse banken dan immers veel kleiner en de Franse overheid hoeft geen banken te redden. In tegenstelling tot andere eurobonds voorstellen heeft dit voorstel een belangrijk pluspunt: een heldere probleemanalyse. Maar het roept vooral ook vraagtekens op. Laat ik de drie belangrijkste noemen.

Ten eerste, wat gebeurt er als zo’n fonds 60% van alle Europese overheidsschuld opgekocht heeft? De prijs van ‘gewoon’ schuldpapier van landen kan dan verstoord raken. Hoe ga je dan de prijs bepalen waartegen het fond overheidsschuld opkoopt?

Ten tweede, hoe zorg je ervoor dat het fonds zelf veilig is? Het fonds mag zelf nooit en te nimmer failliet gaan. Dan ligt namelijk de hele Europese bankensector in een keer op zijn gat. Dat moet dan wel goed geregeld zijn.

Ten slotte kun je hetzelfde bereiken door van banken de eisen dat ze een bepaald mandje overheidsobligaties aanhouden. Waarom kiezen Beck, Uhlig en Wagner hier niet voor?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s