De Nederlandse financiële sector sind 1984

Het is een heel eenvoudig plaatje dat fundamentele vragen oproept. De omvang van de Nederlandse financiële sector sinds 1984 in een figuur met die van andere landen: Duitsland, de Verenigde Staten, Frankrijk, Italie. Wat valt er te zien? In 1984 waren de financiële sectoren van al die landen ongeveer even groot gemeten als percentage van het bruto binnenlands product. In de decennia daarna bleeft de sector in de VS ongeveer even groot als percentage van het bbp. Terwijl die van Nederland groeide naar ruim vijf keer het bbp.

Als ik daarbij naar gegevens van het CBS kijk, valt op dat terwijl de financiële sector sterk groeide, het aantal werknemers bij banken (als percentage van de totale aantal werknemers in Nederland) licht daalde terwijl de lonen (als percentage van de totale loonsom in Nederland) stegen.

Hoe kunnen we het enorme verschil in ontwikkeling begrijpen? Zijn we met zijn allen nu beter geworden doordat we zo’n grote financiële sector hebben? Zijn banken zoveel productiever geworden? Belangrijke vragen, waarop ik geen antwoorden heb.

Advertisements

One thought on “De Nederlandse financiële sector sind 1984

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s