Banken en herkapitalisatie: water en vuur?

De reacties van europese banken op de aankondiging dat ze hun kapitaal met 106 miljard moeten versterken laat zien wat het probleem is met banken en herkapitalisatie. Uit het persbericht van Commerzbank, dat EUR 2,938 miljard moet binnenharken: “We can reach the required ratio by means of a reduction in risk-weighted assets in non-core areas, the sale of non-strategic assets or retained earnings, for example. One thing goes without saying: We do not intend to make use of public funds.

Waarom is dit een probleem? Als banken de verhouding tussen hun eigen vermogen en hun totale bezittingen (de zogeheten hefboom) moeten verlagen, kunnen ze dat op drie manieren doen:

  1. banken kunnen nieuw aandelenkapitaal aantrekken (van private of publieke financiers),
  2. banken kunnen winsten gebruiken om hun eigen vermogen aan te vullen,
  3. banken kunnen hun totale hoeveelheid bezittingen omlaag brengen.

Het persbericht van Commerzbank laat zien dat banken voor optie drie kiezen: ze gaan de balans verkorten. Maar dat betekent minder leningen en dus minder investeringen en dus minder groei. Banken kiezen voor een maatschappelijk kostbare manier om hun kapitaal op peil te brengen. Terwijl opties één en twee niet maatschappelijk kostbaar zijn. Maar opbouw van kapitaal door winstinhouding gaat langzaam. En banken verzetten zich tegen het aantrekken van private of publieke fondsen omdat de prijs onaantrekkelijk zou zijn, of omdat er beperkingen op dividenduitkeringen en bonussen aan verbonden zijn. Die kosten zijn echter privaat, terwijl de baten van meer eigen vermogen publiek zijn. De oplossing? Schrijf niet alleen voor dat banken moeten herkapitaliseren, maar ook hoe ze dat moeten doen.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s