Rating agencies: waarheen, waarom?

Ik vond altijd dat rating agencies gewoon hun werk moesten doen. Als de vooruitzichten slecht zijn, dan downgrade je. Daar moet je niet moeilijk over doen. Maar de laatste tijd ben ik daar toch genuanceerder over gaan denken. Dat zit als volgt.

Er is literatuur (zie bijvoorbeeld dit artikel) die laat zien dat de ratings van rating agencies niet vooroplopen. Zo’n beruchte downgrade volgt vaak pas als markten zo’n lagere rating al lang hebben ingeprijsd. Een rating is een samenvatting van wat iedereen eigenlijk al weet. In dat geval is het ook helemaal niet zo’n ramp als een AA status verandert in A+. Het heeft toch niet zo veel gevolgen. Maar er zijn twee situaties waarin een downgrade zijn onschuld kan verliezen.

(1) Als ratings vooral van belang zijn doordat toezichthouders ze belangrijk maken. Er ontstaan dan artificiële discontinuiteiten. Als je als land (of bedrijf) net boven de magische AAA grens zit, maakt het heel veel uit als de kredietwaardigheid maar een klein beetje zakt. Ga je door AAA heen, dan zijn er ineens allerlei financiële instellingen die het gewicht van zo’n investering in hun portefeuille moeten bijstellen. 

(2) Als de onzekerheid in de markt heel groot is. De kans bestaat dat rating agencies dan ineens wel het ritme van markten gaan bepalen. Een verlaging van de kredietwaardigheid zou in die situatie namelijk wel eens een zichzelf bevestigende stap kunnen zijn. De rating agency vindt dat er verlaagd moet worden. Marktpartijen reageren hierop door de rente-eisen te verhogen. En landen krijgen het daardoor lastiger met afbetalen, waardoor de kredietwaardigheid inderdaad afneemt.

Laat de bijstelling van de Franse AAA naar AA+ nu precies aan deze twee voorwaarden voldoen.

Advertisements

One thought on “Rating agencies: waarheen, waarom?

  1. Het is toch niet echt meer nieuws dat de ratings van ratingagencies niet voorop lopen. De derivaten die voortkwamen uit subprimeleningen werden tot op een zeer laat moment nog als AAA beoordeeld door agencies als Standard en Poors. Die eerste ratings van AAA waren mede de reden dat veel banken in deze gestructureerde producten hebben geïnvesteerd.

    Ratingagencies lopen dan wellicht wel achter op wat in de markt gebeurt, maar tegelijkertijd hebben ze juist een enorme invloed op diezelfde markt.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s