Creatief met stresstesten: too-big-to-fail

De data die de European Banking Authority publiceerde na het uitvoeren van de meest recente stresstest biedt leuke mogelijkheden. Hieronder zie je een figuur met op de horizontale as de balansomvang van banken en op de verticale as de rating op een schaal van 1 tot 21, waarbij 1 de laagste rating en 21 de hoogste rating is (ja dat ene stipje is Rabobank). Het plaatje heeft een opmerkelijke vorm. Hoe groter de bank, hoe kleiner de kans dat die bank een lage rating heeft.

Nu denk je misschien: ‘logisch, want die grote banken hebben natuurlijk meer eigen vermogen.’ Dat zou inderdaad kunnen verklaren dat grote banken een hogere rating krijgen. Onderstaande figuur laat op de verticale as de rating zien die banken krijgen en op de horizontale as het eigen vermogen. En inderdaad, het lijkt erop dat er een positieve correlatie is tussen rating en eigen vermogen.

Maar nu komt het: eigen vermogen en grootte zijn helaas niet gecorreleerd, zoals onderstaande figuur laat zien. Sterker nog, het zijn kleine banken die bovengemiddeld eigen vermogen aanhouden. De voorzichtige conclusie: grote banken krijgen een hoge rating … omdat ze groot zijn.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s