Een credit-event is geboren

Het is zo ver. De International Swaps and Derivatives Association  (ISDA) heeft verklaard dat er een credit event heeft plaatsgevonden in Griekenland. In het stuk staat dat een Restructuring Credit Event has occurred under Section 4.7(a) of the ISDA 2003 Credit Derivatives Definitions.

De Griekse overheid heeft namelijk de collective action clauses gebruikt die ze bij wet had geïntroduceerd. Die maken het mogelijk om obligatiehouders die weigeren mee te doen aan de debt swap te dwingen alsnog mee te doen. Dat was nodig omdat uiteindelijk 85,8% meedeed.

En nu gaan credit default swaps op Griekse overheidsschuld uitbetalen. We zullen zien of dit problemen gaat opleveren. Het zou leuk zijn als dat niet het geval blijkt. Want er was nogal wat angst voor het triggeren van een credit event.  Alles werd in het werk gesteld om zo’n gebeurtenis te vermijden. Daardoor zouden dergelijke verzekeringen tegen wanbetaling in de toekomst niets meer waard zijn. Overheden wisten zich als een slang door de juridische mazen van de CDS te bewegen zodat deze niet tot uitbetaling zou komen. 

De nuchtere werkelijkheid zou wel eens kunnen blijken dat overheden niet kunnen voorkomen dat herstructurering als een credit event wordt gezien en dat er verder niks gebeurd als zo’n event plaatsvindt. Een paar financiële instellingen betalen andere financiële instellingen een forse som geld. Niks om bang voor te zijn dus. We zullen het zien.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s