Jean Tirole over de eurocrisis en eurobonds

De econoom Jean Tirole heeft over bijna elk onderwerp wel een artikel in een economisch toptijdschrift gepubliceerd. Hij schreef standaardwerken over speltheorie, regulering, industriële organisatie en corporate governance. Voor de Banque de France schreef hij dit korte stuk over de eurocrisis. Het meest interessante gedeelte gaat over de verschillende eurobond voorstellen: blue bonds/red bonds van Delpla-von Weizsacker, eurobills van Hellwig-Philippon, en european safe bonds van de Euro-nomics group.

Voor beleidsmakers, politici en economen die denken precies te weten hoe het allemaal zit allereerst deze wijze woorden van de meester: 

My understanding of the implications of these three innovative proposals is still very imperfect, and so the following notes are to be taken with a grain of salt and are only meant to stimulate further thinking on them. Furthermore, formal analyses will in the future substantially clarify their properties.

Dat gezegd hebbende maakt Tirole een aantal interessante opmerkingen:

  1. Vanuit economisch perspectief is het niet zo vanzelfsprekend dat verzekering van risico’s alleen door andere eurolanden wordt gedragen. Hij noemt een aantal voorbeelden van risicodelingsmechanismen tussen landen die niet in een muntunie zitten.
  2. Joint-and-several garanties hebben als voordeel dat je meer kunt garanderen, maar als nadeel dat de besmetting groter is als het misgaat.
  3. Daarbij vragen joint-and-several garanties om een grotere bijdrage dan puur op grond van spill-over effecten te rechtvaardigen is. Gezamenlijke verzekeringen komen daardoor lastig van de grond als iedereen weet wie de risicovolle landen zijn.
  4. Een belangrijk verschil tussen de voorstellen zit erin of senioriteit van tevoren vastgelegd kan worden of niet. Delpla en Von Weizsacker kiezen voor contractueel vastleggen, terwijl Hellwig en Phillipon kiezen voor kortlopende schuld.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s